Catering

Naast koken voor je buren kan je nu ook catering verzorgen via Thuisgekookt! Hoe werkt dat precies? Kook je graag voor (grote) groepen, bijvoorbeeld voor een verjaardagsfeestje of een bedrijfslunch? Voor slechts € 5,- per maand neem je een abonnement op deze extra service, en die € 5,- betaal je alleen wanneer iemand die maand een offerte-aanvraag gedaan heeft.

Je komt in een overzicht met alle cateraars van Thuisgekookt te staan. Zo ben jij makkelijk te vinden als cateraar. Geïnteresseerde mensen kunnen vervolgens een offerte-aanvraag bij je doen. En dan maar lekker koken!

Hoe maak ik een cateringprofiel aan op Thuisgekookt?

Je kunt een catering-profiel aanmaken, als je bent aangemeld voor Thuisgekookt, via ‘mijn Thuisgekookt’.

Lees hier de 7 tips en tricks voor een perfect cateringprofiel!

Als je als cateraar op Thuisgekookt staat, kunnen mensen je een offerte-verzoek toesturen. Je krijgt dan informatie over de catering-klus en de contactgegevens. Zelf kun je dan de offerte uitbrengen. Een voorbeeld van een offerte vind je hier.

Wat kost een cateringprofiel op Thuisgekookt?

Een cateringprofiel op Thuisgekookt is gratis. 

Als ik aan catering doe via Thuisgekookt, ben ik dan een bedrijf? Moet ik me dan inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)?

Waarschijnlijk niet. Maar dat hangt af van drie criteria. 

Je hebt volgens de KvK een onderneming wanneer je:

 • Je levert goederen en/of diensten.
 • Je vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor. (Uitgangspunt is de boodschappenkosten, en een klein beetje extra (10%) voor gas, elektriciteit en de olijfolie die je toch al in de kast had staan). 
 • Je neemt deel aan het (normale) economische verkeer.

Twijfel je erover of je binnen deze criteria valt en dus een bedrijf bent? Neem dan even contact op met de KvK.

Moet ik mijn inkomsten uit catering op geven bij de Belastingdienst?

Ja. Je moet alle extra inkomsten opgeven bij de Belastingdienst. De Belastingdienst vindt het ook belangrijk dat je facturen bijhoudt van de catering-opdrachten die je doet. Zie hier een voorbeeld van een factuur.

Een factuur sturen als particulier mag niet, in de plaats daarvan kan je een kwitantie maken. Een kwitantie is een document dat jij als thuiskok ondertekent. Hiermee verklaar je dat de opdrachtgever de betaling heeft voldaan en de goederen of diensten ontvangen heeft. De kwitantie moet duidelijk maken welke goederen en diensten er geleverd zijn, hoeveel en voor welk bedrag. Daarnaast moet vermeld worden aan wie de kwitantie gericht is, de datum van de levering van goederen of diensten en moet er afgesloten worden met jouw naam en handtekening.

Hoe moet ik mijn inkomsten uit catering opgeven bij de Belastingdienst?

De makkelijkste manier om je inkomsten uit catering bij de Belastingdienst op te geven, is via de inkomstenbelasting. Onder Box 1, Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ook wel ROW genoemd) kan je per jaar tot € 8.000,- aan inkomsten bijschrijven.

Onder deze kop geef je je echte inkomsten op, dus eigenlijk wat jij aan de catering hebt verdiend. Je berekent je inkomsten als volgt. Neem je omzet (het bedrag dat je ontvangen hebt voor je catering) minus de kosten (voor je ingrediënten en ook de kosten voor Thuisgekookt). Bijvoorbeeld: je catert 6 keer per jaar voor 100 euro, dan is je omzet 600 euro. De totale kosten voor je ingrediënten waren 300 euro en je hebt Thuisgekookt een bijdrage van 20 euro betaald. Dan zijn je inkomsten: 600 - 300 - 20 = 280 euro en dát bedrag geef je op.

Heb je meer dan € 8.000,- inkomsten? Dan ben je waarschijnlijk een onderneming en dan raden we je aan je in te schrijven bij de KVK en met hen contact op te nemen over de aangifte bij de Belastingdienst.

Hoe zit het met hygiëne en de Voedsel Waren Autoriteit? 

Voor iedereen die kookt en catert via Thuisgekookt gelden de hygiëneregels die we in overleg met de Nederlandse Voedsel Waren Autoriteit hebben opgesteld. Bekijk hier de hygiëneregels.

Heb ik een HACCP certificaat nodig als ik via Thuisgekookt aan catering doe?

Waarschijnlijk niet. Als je geen bedrijf bent, gelden de algemene hygiëneregels en heb je verder geen extra certificaat nodig. Wanneer je wel bedrijfsmatig catert (zie de vier criteria hierboven) dan heb je wel een HACCP certificaat nodig. Bovendien moet je dan in je keuken goed scheiden wat er voor particulier gebruik is en wat voor zakelijk gebruik. We raden je dan aan contact op te nemen met de Voedsel Waren Autoriteit (www.vwa.nl).

Hoe werkt het uitbrengen van een offerte?

Een offerte is een overzicht van jouw aanbod, naar aanleiding van een verzoek van iemand. Je geeft dus een omschrijving van wat je kunt leveren en welke prijs daar bij hoort. Bekijk hier een voorbeeld van een offerte dat je kan gebruiken.

Nog een aantal tips voor de offerte:

 • Spreek een tijd af wanneer je uiterlijk hoort voor hoeveel personen er definitief gekookt moet worden. Dit zodat er geen eten overblijft en er ook niet te kort is.
 • Maak van te voren ook afspraken over de wijze en tijdstip van betalen.
 • Je kunt vragen om een ondertekend exemplaar van de offerte te laten opsturen. Je kan na goedkeuring van de offerte ook nog een opdrachtbevestiging sturen.

Hoe werkt het sturen van een factuur?

De factuur is de rekening voor al het lekkers dat je gemaakt hebt. Sommige opdrachtgevers willen graag facturen ontvangen, maar het is voor je eigen administratie ook belangrijk om facturen te maken en bij te houden. Ook voor de Belastingdienst is een goede factuur-administratie belangrijk. 

Zoals net aangegeven, is een factuur een rekening voor de catering die je geleverd hebt. Hier vind je een voorbeeld van een factuur welke je kunt gebruiken.

Let erop dat bij het maken van facturen de volgende gegevens op de factuur staan:

 • de factuurdatum;
 • een uniek factuurnummer (nummer de facturen doorlopend en opeenvolgend);
 • je btw-nummer
 • naam en adres van de thuiskok
 • naam en adres van uw klant;
 • een omschrijving en de hoeveelheid van de catering;
 • de datum waarop de catering gedaan is
 • de prijs

Klik hier om direct een cateringsprofiel aan te maken.

Heb je na deze handleiding nog vragen? Neem dan contact met ons op via info@thuisgekookt.nl