Foto’s op Thuisgekookt

Copyright en tips voor mooie eigen foto’s

Wanneer je een maaltijd aanbiedt op Thuisgekookt wil je natuurlijk zoveel mogelijk afhalers aantrekken. Wat helpt, is het toevoegen van een foto van jouw heerlijke maaltijd. Want… 1 beeld zegt meer dan 1000 woorden.  Bij voorkeur maak je zelf een foto van je maaltijd. Met deze foto heeft de afhaler meteen een duidelijk beeld van wat hij gaat afhalen. Bovendien is jouw aangeboden maaltijd dan veel persoonlijker! 

Hieronder vind je tips om zelf de mooiste food foto’s te maken.

Geen held met de camera? Als je een foto van een ander gebruikt (bijvoorbeeld van internet), moet je goed letten op het copyright!  

Foto’s van anderen gebruiken: Let op Copyright!!

Op internet zijn veel foto’s en afbeeldingen te vinden. Helaas mag je die niet zomaar gebruiken.  Een veelvoorkomend misverstand is: “het staat toch al online, daar kan iedereen gebruik van maken”. Helaas gaat dit niet op. Veel foto’s zijn eigendom van de fotograaf en enkel de fotograaf heeft hier de rechten, oftwel copyright, op.
Iedereen heeft auteursrecht. Het maakt niet uit of de foto van een professionele fotograaf is of van een amateur. Dit betekent dat je toestemming moet vragen aan de fotograaf om zijn/haar foto te gebruiken. Het is hierbij niet voldoende om de bron te vermelden. Dit geldt ook voor foto’s die op openbare websites geplaatst zijn (bijvoorbeeld Facebook). Meer info over auteursrecht vind je hier 

Gelukkig zijn er ook fotografen  die, net als Thuisgekookt, in delen geloven! Er zijn ook foto’s online te vinden die je wel rechtenvrij kunt gebruiken. Zoek bijvoorbeeld eens op Flickr naar Creative Commons foto’s. Dit doe je zo:  Ga naar het zoekbalke en tik je zoekwoord in. Wanneer de afbeeldingen verschijnen kun je bij ‘licence’ de term Creative Commons only aanklikken.

De mooiste foodfoto’s zelf maken!

Het leukst is natuurlijk zelf een foto maken. Met een goede foto loopt het water al in de mond bij al je afhalers! Maar hoe maak je een mooie foto van eten? We hebben wat tips op een rijtje gezet, met dank aan allerlei suggesties van thuiskoks.  

Licht
Goed licht doet wonderen voor een mooie foto! Daglicht is het mooist. Binnen kan je hier gebruik van maken door van het raam af een foto te maken. (Dus niet met de camera naar het raam toe.) Om 12 uur 's middags, met lichte bewolking, is het licht het mooist!
Geen daglicht? Dan zou je een daglichtlamp kunnen gebruiken. Een goede daglichtlamp bestel je hier


Het helpt om eerst een proeffoto te maken.
Gebruik liever geen flitser, die is niet geschikt om foto’s van eten te maken. Met mooi weer kan je ook buiten een foto maken (nooit in direct zonlicht!). Zo heb je natuurlijk licht.

Styling
Ook de (food)styling is van belang. Dek de tafel of het aanrecht, kies passend en schoon servies en kleed het aan met een mooi tafelkleed, theedoek of servet. Contrasterende kleuren kunnen helpen om het eten er mooier uit te laten zien. Zorg dat het eten netjes opgeschept is en alle ingrediënten in beeld komen. Schep het bord niet te vol, dat ziet er niet aantrekkelijk uit. Maak het bord op zoals jij het graag zou willen eten. Je zou het nog kunnen afwerken met verse kruiden. Bekijk het gerecht als een mooi ‘stilleven’ dat je bouwt.

Camerahouding
Dit is natuurlijk deels een kwestie van smaak. De een wil de foto’s van zo dichtbij mogelijk maken terwijl de ander de voorkeur geeft aan wat meer ruimte om het gerecht heen. Sommigen houden de camera graag schuin, terwijl de ander juist voor symmetrie gaat. Een foto recht van boven is soms ook heel verrassend. Probeer verschillende manieren uit en je kunt zelf zien wat je mooier vindt.  Hoe je de foto neemt hangt ook af van het gerecht. Een gerecht met vele lagen komt beter in beeld wanneer het vanuit een ander perspectief is genomen. Denk bijvoorbeeld aan een lasagna. Soms wordt de foto mooier door hem een beetje van de zijkant de maken, dan van voren.

Koken voor de foto

Als je echt speciaal kookt voor een mooie foto, kook je anders dan als je het direct wilt opeten. Je wil je ingrediënten er zo vers mogelijk uit laten zien. Een aantal tips:

  • Blancheer groenten heel kort en laat ze schrikken in koud water. Ze zijn dan (nog) niet eetbaar, maar hebben wel een mooie kleur!
  • Met een schepje bakpoeder door het water zorg je ervoor dat de kleur van groenten goed helder blijft.
  • Gebruik geen azijn/vinaigrette in een salade, daardoor verlept de sla te snel.
  • Bak het vlees (te) kort en fel aan en laat het goed rusten voordat je het aansnijdt. Zo wordt het mooier rood en heb je geen "lekkage" van vleessappen.
  • Gebruik glans: bestrijk kort voor de foto e.e.a. met wat olie.

Als je puur kookt voor de foto, probeer dan na de foto je gerecht alsnog wel eetbaar te maken. Want het is natuurlijk zonde als je het weg moet gooien!

Foto's bewerken?
Is je resultaat na al deze tips nog niet mooi genoeg? Er zijn veel gratis bewerkingsprogramma's te downloaden. Onze favorieten:

Meer over food fotografie

Wil je je verder verdiepen in food fotografie? Onze thuiskoks gaven ook nog de volgende tips voor leuke blogs en website met verdere informatie.

Met dank aan de volgende personen voor veel van deze tips en tricks over food fotografie:
Wilma, Martin, La Ballade, Linda, Marlon, Esmee en Fotograaf Gerrit Vermeulen van CC Imaging

Veel dank voor jullie input!