10 tips om een succesvolle thuiskok te worden

Tips voor thuiskoks | Thuisafgehaald

Wat ontzettend leuk dat je thuiskok bent op Thuisgekookt en dat je maaltijden in de buurt wilt gaan delen. In het begin kan het zijn dat je niet direct (veel) afhalers krijgt, maar vergeet niet: de aanhouder wint. En om je op weg te helpen, geven we je tips over hoe je een succesvolle thuiskok wordt. Zo maak je met thuis koken ook andere mensen blij!

  1. Zorg voor een aantrekkelijk profiel met informatie over jezelf
  2. Voeg een profielfoto van jezelf toe
  3. Voeg zo snel mogelijk een maaltijd voor een specifieke datum toe
  4. Plan een gerecht in een paar weken vooruit
  5. Geef je maaltijd een duidelijk omschrijving
  6. Voeg een mooie foto van je gerecht toe
  7. Bereken een eerlijke prijs
  8. Volg de hygiëneregels
  9. Gebruik het Thuisgekookt promotiepakket om jezelf te promoten in de buurt
  10. Reageer altijd op verzoeken

1. Zorg voor een aantrekkelijk profiel met informatie over jezelf 

Schrijf een tekstje over jezelf en wat je het liefst kookt. Een volledig koksprofiel van jezelf is belangrijk. 

Onderzoeker Maarten: "Koks met een lange profieltekst waarin ‘kook-woorden’ staan wekken vertrouwen."

2. Voeg een profielfoto van jezelf toe

Mensen vinden het fijn vooraf te weten wie ze gaan ontmoeten en een foto van de thuiskok verlaagt de drempel om te bestellen.

3. Voeg zo snel mogelijk een maaltijd voor een specifieke datum toe

De eerste stap is nu om je maaltijd voor een bepaalde datum aan te bieden. Je buurtgenoten krijgen dan een e-mail en kunnen zich opgeven voor je maaltijd. Bied je maaltijd minimaal een paar dagen voor het afhaalmoment aan op Thuisgekookt, zodat afhalers genoeg tijd hebben om zich in te schrijven voor je maaltijd. Extra handig, want zo weet je als thuiskok ruim van tevoren hoeveel porties je kunt gaan koken.

4. Plan een gerecht in een paar weken vooruit

Jouw buurt moet eraan wennen dat je bent begonnen met koken. Als je een maaltijd voor meerdere data inplant zien afhalers jouw maaltijd een aantal keer langskomen en is de kans groter dat ze op een gegeven moment gaan bestellen.

Thuiskok Ariëtte: “Laat je niet ontmoedigen als je niet direct afhalers hebt. Heel belangrijk is dat je regelmatig iets aanbiedt. Dan krijg je vaste afhalers”

5. Geef je maaltijd een duidelijk omschrijving

Heb je bedacht welke maaltijd je wilt aanbieden? Afhalers willen van tevoren graag weten wat er in je maaltijd zit. Omschrijf daarom zo uitgebreid mogelijk de ingrediënten die je gebruikt. Vermeld duidelijk of de maaltijd vegetarisch is of vlees en/of vis bevat. Afhalers waarderen dit zeer (vooral mensen met allergieën).

6. Voeg een mooie foto van je gerecht toe

Maak een mooie foto als je het gerecht eenmaal hebt gekookt. Een foto zegt immers meer dan duizend woorden! Door een foto aan je gerecht toe te voegen, verhoog je de kans op afhalers omdat het er aantrekkelijker uitziet en ze zo een beter beeld krijgen van de maaltijd die ze kunnen verwachten.

Tips foodfotografie

7. Bereken een eerlijke prijs

Als thuiskok heb je de ruimte om je eigen aanpak te hanteren bij het bepalen van de prijs van je maaltijd. Het belangrijkste is dat je geen commercieel bedrijf bent en op persoonlijke titel de maaltijd deelt met je buurtgenoten. Je bepaalt per gerecht de prijs per portie. Voor een zelfgemaakte soep kun je bijvoorbeeld minder geld en tijd kwijt zijn dan voor een stoofschotel. We adviseren om de boodschappenkosten door te berekenen en 10% extra voor gas, water, licht en de moeite. Zo kom je tot een eerlijke prijs.

Thuiskok Marianne: “Laat de liefde voor koken voor een ander vooral voorop staan.”

8. Volg de hygiëneregels

Als thuiskok ben je ervoor verantwoordelijk dat je je maaltijd veilig en hygiënisch bereidt. Ook voor afhalers is het belangrijk om veilig en verantwoord met het eten om te gaan. Onderstaande informatie helpt je om aan geldende hygiëneregels te voldoen. Deze informatie is opgesteld in samenwerking met de NVWA.

Meer over hygiëneregels en voedselveiligheid

9. Gebruik het Thuisgekookt promotiepakket om jezelf te promoten in de buurt

Wil jij meer afhalers omdat je je kookkunsten graag met meer mensen deelt? Op de website staan leuke flyers en posters die je kunt downloaden en uitprinten. Ontvang je liever papieren flyers en een poster op je adres? Bestel hier tegen een vergoeding van de verzendkosten een promotiepakketje. Door jezelf te promoten in de buurt, kun je zelf voor meer afhalers zorgen.
Je kunt ook proberen om in het lokale buurtkrantje te komen! We merken dat dit heel goed helpt om meer afhalers te krijgen! Schroom niet om contact met ons op te nemen als je een vraag hebt! 

Promotiepakket bestellen

10. Reageer altijd op verzoeken

Heb je ook maaltijden aangeboden zonder specifieke datum? Laat afhalers altijd op tijd weten of zij wel of niet een maaltijd kunnen afhalen. Zijn je maaltijden uitverkocht? Vergeet dan niet eventuele verzoeken af te wijzen zodat afhalers die wachten op antwoord, weten waar zij aan toe zijn.

Heb je eenmaal afhalers? Goed gedaan!

Veel afhalers die een maaltijd bestellen via Thuisgekookt.nl vinden het heel erg leuk om iets meer van jou te weten. Vraag de afhaler daarom bij voorkeur binnen wanneer deze voor de deur staat, om een praatje te maken en om de maaltijd in het bakje te scheppen dat de afhaler heeft meegebracht.
Het kan handig zijn om van tevoren te vragen hoe laat je afhaler ongeveer verwacht te komen. Dan kan jij daar rekening mee houden met koken.

Handige linkjes