Aanvullende hygiëne regels – voor thuiskoks die koken voor mensen met kwetsbare gezondheid

Bepaalde groepen mensen zijn extra kwetsbaar als het gaat om voedselveiligheid. Denk aan baby’s, ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een chronische ziekte of mensen met een allergie. Wanneer je als thuiskok kookt voor iemand met een kwetsbare gezondheid, is het extra belangrijk om veilig te koken. Al bovenstaande aandachtspunten gelden sowieso. Maar de volgende punten verdienen ook aandacht.

Kwetsbare doelgroep vergt extra veilig koken

  • Wanneer je kookt voor mensen met verlaagde weerstand, zijn de hygiëne regels wat strenger. Bijvoorbeeld ouderen hebben doorgaans minder weerstand. Maar dat geldt ook voor mensen met een ziekte of aandoening. Wees je er bewust van dat er bij hen daardoor meer risico’s bestaan dan voor jezelf. Voor jezelf zou je bijvoorbeeld wel iets met rauw ei maken. Voor een oudere is dat eigenlijk geen optie (je kunt wel gepasteuriseerde eieren kopen).
  • Bij kwetsbare afhalers, kun je er ook niet altijd op vertrouwen dat zij zelf verantwoord met jouw maaltijd om gaan. Met name ouderen staan er om bekend niet goed voor hun eigen eten te zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld slordiger zijn met bewaren, koelen en opwarmen. Ouderen zetten hun koelkast bijvoorbeeld vaak op 9°C (i.p.v. 7°C of zelfs 4°C) Als thuiskok moeten je maaltijden eigenlijk zo robuust zijn, dat ze dat kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een toetje dat je kwetsbare afhaler niet in de koelkast gekoeld bewaard, maar even op laat warmen in de zon. Het zou fijn zijn als jij daar rekening mee houdt als je bedenkt welk toetje je gaat maken.
  • Gezien deze kwetsbaarheid is het belangrijk dat maaltijden niet te lang bewaard worden. Het veiligst is het als de afhaler de maaltijd dezelfde of de volgende dag opeet. Dit ligt uiteraard anders wanneer de maaltijd direct wordt ingevroren.
  • Naar een buurtgenoot in een kwetsbare situatie breng je de maaltijd misschien wel even. Let dan bij vervoer op de volgende punten:
    • Wanneer je koude maaltijd brengt en je moet nog een eindje rijden, zorg dan dat je deze in een koeltas vervoert. Scherm voedingsmiddelen ook af van de zon.
    • Als je om de hoek woont is de maaltijd waarschijnlijk nog voldoende warm. Maar moet je een stuk verder, zorg dan dat je je maaltijd weer goed opwarmt.

Voor kwetsbare afhalers is het uiteraard ook heel belangrijk hoe zij met eten omgaan als ze ziek zijn. Misschien kun je ze daarover informeren.

Lees hier ook over onze andere hygiënische en veiligheidsvoorschriften: