Hygiëne en voedselveiligheid bij Thuisgekookt

Algemene aandachtspunten voor veilig en hygiënisch koken en eten afhalen

(Thuisgekookt - 1 februari 2018)

Via Thuisgekookt koken buurtgenoten voor elkaar. Als thuiskok ben je er voor verantwoordelijk dat je je maaltijd veilig en hygiënisch bereidt. Ook voor afhalers is het belangrijk om veilig en verantwoord met het eten om te gaan. Onderstaande informatie helpt je om aan geldende hygiëneregels te voldoen. Deze informatie is ook bekend bij de NVWA.

Er zijn enkele aandachtspunten die voor zowel thuiskoks als afhalers belangrijk zijn bij Thuisgekookt. Denk aan het (voorkomen van) bacteriën, kruisbesmetting en hoe het zit met ziekte in combinatie met koken en/of eten. 
Algemene aandachtspunten maaltijd delen

Veilig en hygiënisch maaltijden bereiden – voor thuiskoks

Speciaal voor thuiskoks biedt Thuisgekookt informatie die je helpt om aan hygiëne regels te voldoen. Waar moet je op letten voor je begint met koken? Of tijdens het bereiden van een maaltijd? En tenslotte hygiëne informatie voor als je je maaltijd gaat delen. 
> Hygiëne informatie voor thuiskoks

Veilig en hygiënisch met maaltijden omgaan – voor afhalers

Ook bij het bewaren en/of opwarmen van een maaltijd kunnen risico’s ontstaan. En mocht je een maaltijd afhalen bij iemand die verder weg woont, dan is het goed om daar van te voren rekening mee te doen. 
> Hygiëne informatie voor afhalers 

Aanvullende hygiëne regels - voor thuiskoks die koken voor mensen met kwetsbare gezondheid

Wanneer je kookt voor buurtgenoten met een kwetsbare gezondheid (bijvoorbeeld ouderen, mensen met chronische ziekte of intoleranties), komen hygiëne en veiligheid extra nauw. 
> Aanvullende aandachtspunten hygiëne en veiligheid

Tips voor koken met een allergie, intolerantie en/of dieet

Heb je als thuiskok te maken met afhalers met een intolerantie, allergie of speciaal dieet, dan hebben wij praktische tips en suggesties om ook deze uitdaging aan te gaan! Zo kunnen we samen ook afhalers blij maken die niet zomaar alles mogen eten. 
> Allergie, intolerantie of dieetvragen?

Handige links

Hygiëne en veiligheid | Thuisafgehaald