Tante Ans

CE72A975-5132-4E8B-8FD3-94E8C7BBB4F9
873BA955-2614-4976-B645-B04AAFA0F2F3

  Ans Ruitenberg
  Een grote stapel kookboeken en keukengerei staat klaar in de Zwijndrechtse keuken. Aan alles in haar huis merk je dat veel tijd in de keuken wordt doorgebracht. Ans Ruitenberg (57) maakt met ontzettend veel liefde eten klaar, niet alleen voor haar man en zichzelf, maar ook voor anderen.. .
  Ans Ruitenberg met haar oude kookboeken. ,,Met internet en de tv is een wereld voor me opengegaan.'' © VICTOR VAN BREUKELEN
  ,,Die passie voor koken heb ik echt van mijn ouders meegekregen", vertelt ze. ,,Zij hadden daar allebei écht iets mee. Mijn opa was bakker en mijn vader zodoende ook een tijdje. Ook mijn moeder was een ware keukenkoningin. Ze kookte ook voor de kostgangers die bij ons aten en sliepen." Ze blikt lachend terug op die tijd. ,,Ik kan me nog zo herinneren dat sommige vrouwen van de kostgangers klaagden dat hun echtgenoten dik waren geworden. Maar dat kwam gewoon doordat mijn moeder zo lekker kookte." Ook nam ze nog iets anders mee van haar vader. ,,Hij heeft altijd een groentetuin gehad en zelfs toen hij niet meer thuis woonde nog een bak met verse kruiden", zegt Ans. ,,Nu staat mijn eigen tuin ook vol met veel soorten kruiden: van salie, rozemarijn en oregano tot peterselie en munt." Ze zegt het juist fijn te vinden te weten wat er precies in de kruiden zit. ,,In een supermarkt weet je dat natuurlijk niet. En het is ook nog eens een stuk goedkoper om het zelf bij te houden." Haar inspiratie haalt ze niet alleen 'old-school' uit kookboeken, maar ook van internet en televisie. ,,Daar is echt een wereld mee opengegaan voor mij. Natuurlijk gebruik ik die stapel kookboeken nog, maar ik heb nu ook een usb-stick met daarop een hele verzameling recepten." Ook leert ze veel van televisiekoks. ,,Toen kok Caspar Bürgi nog bij Koffietijd werkte, leerde ik hoe je soep handig inschenkt. Maar ik ben ook echt fan van kokkin Miljuschka Witzenhausen. Zij kan zo mooi over eten praten en door haar ben ik nu ook helemaal weg van cheesecake." Als familie of vrienden zeggen: 'weer lekker gedaan, wijffie', ben ik een gelukkig mens
  Ans Ruitenberg (57) Zakjes Tien jaar geleden besloot ze haar eetpatroon om te gooien, niet zonder reden. ,,Ik kreeg een hartinfarct en dat was uiteraard een schok. Daarom besloot ik om vanaf dat punt helemaal nooit meer met zakjes te koken. Ook laat ik zout en dingen zoals oude kaas staan." Ze leerde zichzelf aan nooit voedsel weg te gooien. ,,Het is niet alleen veel te duur, maar er zijn ook mensen die in armoede leven. Dan kan ik het toch niet weggooien? Ik ben geen fanatiekeling, maar ik vind het wel belangrijk dat we ons afval scheiden. Ook al heb ik zelf geen kinderen, gun ik het kinderen dat ze over vijftig jaar nog steeds kunnen genieten van deze wereld." Veruit het leukste aan koken vindt Ans dat je er anderen blij mee kunt maken. ,,Als vrienden of familie het lekker vinden en zeggen: 'weer lekker gedaan, wijffie', dan ben ik een heel gelukkig mens."
  ‘Frietjes voor de televisie’ Eigenlijk eet Ans samen met haar man Piet altijd aan tafel. ,,Vaak staat de televisie wel aan, maar ik vind het belangrijk om even bij elkaar te komen. Dat belang heb ik ook van huis uit meegekregen." Vrijwel nooit mocht ze van haar ouders op de bank eten, maar voor het schaatsen kijken voor de tv maakte haar moeder een uitzondering. ,,Dan wilde ze zo weinig mogelijk vaat en kregen we de frietjes altijd in een groot koffiefilter geserveerd. Nu doe ik dat, als herinnering aan vroeger, nog weleens voor kinderen van een vriendin."

  Bedankjes

  Afhaallocatie

  Google Map

  Merelstraat, Zwijndrecht

  Geverifieerde gebruiker

  • Gegevens gecheckt
  • Facebook gekoppeld
  • Tevreden afhalers

  Statistieken

  • 36Maaltijden gedeeld
  • 6Volgers
  • 15Bedankjes ontvangen

  Like Thuisgekookt

  13797Koks

  39541Afhalers

  91624Gerechten

  212926Ontmoetingen

  Stichting Thuisgekookt | webdesign by Insyde