Oprichtingsverhaal

Wie zijn wij?

Thuisafgehaald is in maart 2012 opgericht door ons, Marieke Hart en Jan Thij Bakker. Wij wonen in Utrecht West, zijn de ouders van Kaatje en Evi. We zijn sociaal ondernemers. We houden van lekker eten en van koken. En we geloven in delen! Door alle enthousiaste reacties, raken we steeds meer geïnspireerd door de kracht van het delen van eten. Naast Thuisafgehaald heeft Jan Thij een bedrijf gespecialiseerd in gamified learning, en is hij verantwoordelijk voor internet onderneming Medical Media, gespecialiseerd in online gezondheidscommunicatie. Marieke werkte in het verleden als senior trainer en onderzoeker mondiaal burgerschap bij onder andere NCDO. Daar hield zij zich bezig met het stimuleren van betrokkenheid bij een betere wereld. Marieke verzorgt regelmatig presentaties en workshops over de kracht van delen. 

Begin 2020 is onze naam aangepast naar Thuisgekookt.

Ons verhaal

Regelmatig wanneer wij in de tuin zaten, roken we dat onze buurvrouw aan het koken was. De geuren die uit haar keuken kwamen, maakten ons nieuwsgierig. Naar haar kookkunsten, en naar haar. Toen we de stoute schoenen aantrokken en haar vroegen of we een keer een hapje mochten proeven, reageerde ze direct enthousiast. Datzelfde weekend liepen we met een paar euro naar haar voordeur en kwamen we terug met drie porties verrukkelijke pompoensoep. Toen realiseerden we ons dat het delen van eten een geweldige manier is, om je buren te leren kennen. Ook andere straatgenoten gingen meedoen. Het enthousiasme was groot. Toen besloten we in het diepe te springen en een online platform te bouwen waarop iedereen in Nederland maaltijden kan delen met buurtgenoten. Zo is Thuisafgehaald ontstaan.

Onze droom

Eten verbindt, dat is het idee achter Thuisafgehaald. Met Thuisafgehaald hopen we buurtgenoten met elkaar in contact te brengen. Daarnaast willen we voedselverspilling tegengaan, want er wordt in Nederland op jaarbasis ongelofelijk veel eten weggegooid. Tenslotte hopen we ook gezond eten te stimuleren. Met Thuisafgehaald bieden we een gezond, lekker èn verbindend alternatief voor het avondeten! Onze droom is dat er straks in elke buurt van Nederland elke avond een lekkere maaltijd is af te halen bij een van de buurtgenoten.

Onze filosofie

Wij geloven in de kracht van delen. In doen wat nodig is. Niet denken vanuit een vast aanbod en vaste structuren maar focussen op de bedoeling. Niet zorgen voor, maar zorgen dat. We geloven niet in schaarste, maar in overvloed.  In samen organiseren en samen doorontwikkelen. Bij Thuisafgehaald staat de community centraal. We volgen zoveel mogelijk de passie, behoeften en energie van onze gebruikers. Zo staat delen gelijk aan vermenigvuldigen. Oprichter Marieke Hart deelt ons verhaal regelmatig in lezingen en presentaties. Meer informatie daarover vind je hier: about.me/mariekehart 

Sociaal Ondernemerschap

We werken aan Thuisafgehaald als sociaal onderneming: we ondernemen om de wereld te verbeteren. Ons maatschappelijke doel staat voorop, maar we hanteren bedrijfsprincipes in onze aanpak. We definiëren winst in bredere termen dan financieel. Onze winst bestaat uit de sociale en duurzame meerwaarde die we bieden aan de samenleving. We zijn aangesloten bij Social Enterprise NL. 

Uiteraard zijn er wel inkomsten nodig om onze kosten te dekken. We hebben een startfinanciering ontvangen van Stichting DOEN. Daarna zijn we financieel gaan verduurzamen. Daarbij zoeken we naar een goede combinatie tussen een iets meer commerciële insteek (met sponsoring, advertenties en betaalde abonnementen) en het sociale karakter van ons burenplatform, waar toch nog vaak inkomsten bij horen in de vorm van subsidies en fondsen. 

Sharing economy

Met internet kunnen we nu mogelijk maken wat vroeger heel normaal was: delen met elkaar. In andere culturen is het nog steeds gebruikelijk om grote pannen te koken, voor het geval er iemand komt aanwaaien. Dat aanwaaien doen we in Nederland niet meer zo veel. Thuisafgehaald maakt het delen van eten opnieuw mogelijk.

Thuisafgehaald past daarmee goed binnen de trend van sharing economy. Steeds meer consumenten slaan de handen ineen, door van elkaar spullen, geld en diensten te lenen, ruilen, huren of kopen. Online worden cd’s en boeken geruild via Swaptree, via Snappcar verhuren mensen hun auto aan elkaar en via Peerby kunnen buren spullen als boormachines bij elkaar lenen of huren. Met dergelijke initiatieven vervagen traditionele scheidslijnen tussen producent en consument. Online technologie maakt het mogelijk om op lokaal niveau vraag en aanbod bij elkaar te brengen, tussen consumenten. In de kern gaat het er om hoe iets van waarde (zoals overgebleven porties eten) kan terecht komen op een plek waar daar behoefte aan is (bij hongerige buurtbewoners). De sharing economy maakt onze samenleving socialer èn duurzamer! Een mooie trend om deel van uit te maken! 

Een paar mooie gebruikersreacties

We worden overspoeld met enthousiaste reacties en mooie verhalen van koks en afhalers. Hier delen we er graag een paar.

Thuiskok Claudia: “Erg leuk allemaal: ik kan mijn creativiteit kwijt, maak mensen blij met een flinke portie lekker eten en krijg leuke reacties! Hartstikke gezellig ook het contact met de mensen. Laatst heeft een afhaler mijn laptop gerepareerd en ik heb deze zomer op de katten van een andere afhaler gepast.”

Moeder van Thuiskok Bente: “Bente is 8 jaar oud en heeft het syndroom van Down. Bente wil graag kok worden later. Dankzij Thuisafgehaald kan de buurt nu kennis maken met Bente en zien wat Bente’s mogelijkheden zijn. In plaats van haar beperkingen. En voor Bente zelf is het een stimulans om vaker te helpen met koken.”

Thuiskok mevrouw Harders: “Een vriendin van ons kwam op het laatste moment niet eten, waardoor we zelfgemaakte tomatensoep overhadden. Die hebben we op Thuisafgehaald gezet en een uur later stond een buurman op de stoep. We hebben hem ook nog stokbrood met kruidenboter meegegeven en een kiwi voor de vitaminen. We zijn al op leeftijd en kunnen op deze manier toch mee doen met wat er speelt in de wijk. Voor het geld doen we het niet, maar voor het goede gevoel.”