Over Thuisgekookt

Thuisgekookt laat buurtgenoten elkaar ontmoeten door het delen van eten. Niet iedereen vindt het leuk om te koken en soms lukt het gewoon niet om (iedere dag) een lekkere, verse en vooral gezonde maaltijd voor jezelf te maken. Sommige mensen koken juist heel graag en maken met plezier ook maaltijden voor anderen. Thuisgekookt brengt deze mensen bij elkaar. Wie niet kan of wil koken kan zo een maaltijd bij een buurtgenoot afhalen en leert meteen iemand uit de buurt kennen. Op dit moment zijn er 14.000 thuiskoks aangesloten en worden er via Thuisafgekookt per jaar ruim 100.000 maaltijden gedeeld.

Thuisgekookt maakt vooral veel vaste afspraken tussen mensen die - vanwege hun gezondheid - niet meer (iedere dag) voor zichzelf kunnen koken. Bijvoorbeeld een mevrouw van 92 die moeite heeft met koken waarvoor iemand in diezelfde straat dan 1, 2 of soms zelfs 3 keer in de week een bordje meer kookt en dit zelfs thuis komt brengen als dat nodig is. Een uitkomst in de huidige maatschappij waarin het de bedoeling is dat we langer thuis blijven wonen en meer gebruik maken van ons eigen netwerk.

We zijn actief in 7 gemeenten

Thuisgekookt werkt in 2020 samen een aantal focusgemeenten: Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Groningen, Nijmegen, Nieuwegein & Delft. Deze focusgemeenten financieren de uren die nodig zijn voor het maken van de juiste matches en het ontplooien van extra activiteiten in deze gemeenten om Thuisgekookt daar verder te laten groeien. We zijn dan ook alleen in deze 9  gemeenten echt actief, in alle andere gemeenten mag het platform gebruikt worden (wij geloven in de kracht van delen), maar kunnen wij verder helaas niet ondersteunen. 

De activiteiten van Thuisgekookt (voorheen Thuisafgehaald) in beeld 

Om een beeld te geven wat we in 2019 hebben gedaan en bereikt met Thuisafgehaald, hebben wij onderstaande infographic gemaakt. In het witte blok zie je de cijfers sinds de oprichting van Thuisafgehaald in 2012.

Infographic Thuisafgehaald 2019

Impactonderzoek Thuisgekookt door Avance

Avance Impact heeft in 2017 een kwalitatief case onderzoek uitgevoerd voor Thuisgekookt. Hierbij werd de impact gemeten van matches tussen thuiskoks en afhalers die (tijdelijk of langer) in een kwetsbare situatie zitten. 

Bij deze match wordt een afhaler aan een vaste kok gekoppeld die gemiddeld 2 keer per week een maaltijd kookt en deze vaak ook thuisbrengt. 

Het is binnen het sociaal domein een van de eerste keren dat maatschappelijke impact zo meetbaar wordt. Wij zijn dan ook loei trots op het resultaat!

Impact Infographic

Lees hier meer over dit onderzoek door Avance

Thuisgekookt als sociale onderneming

We werken aan Thuisgekookt als sociale onderneming: we ondernemen om de wereld te verbeteren. Ons maatschappelijke doel staat voorop, maar we hanteren bedrijfsprincipes in onze aanpak. We definiëren winst in bredere termen dan financieel.

Onze winst bestaat uit de sociale en duurzame meerwaarde die we bieden aan de samenleving. We zijn aangesloten bij Social Enterprise NL. Omdat sociale onderneming nog geen bestaande juridische entiteit is in Nederland, zijn we in de praktijk een stichting zonder winstoogmerk.

Bekijk het financieel overzicht van 2018, lees ons Inhoudelijk Jaarverslag 2017. En hier kun je ons volledige jaarrekening 2017 vinden.

Oprichter Marieke Hart, over haar motivatie:

‘Wij houden van lekker eten. Het delen van lekker eten zorgt voor kleine geluksmomentjes. Wij proberen de wereld mooier te maken door het delen van klein geluk in de buurt.

We zijn met hart en ziel verbonden aan onze missie en aan de mensen met wie we Thuisgekookt realiseren. Wij verbinden mensen met elkaar. Om te zorgen dat zij iets voor elkaar kunnen betekenen. Het realiseren van ‘een match’ blijft voor ons een mooi moment. Het is de start van een ontmoeting en vaak ook een blijvende relatie tussen buurtgenoten.’

Lees hier het oprichtingsverhaal van Marieke  

Marieke Hart bij TedxFlanders

Thuisgekookt is o.a. terug te vinden via www.alleszelf.nl en NLvoorElkaar.