Verhalen van Team Thuisgekookt - St├ęphanie

Tijdens de Kook Voor Je Buur 10Daagse volgen we via deze columns iedere 2 dagen iemand uit het Thuisgekookt team. Vandaag beginnen we met Stéphanie.

Het klinkt heel logisch, koken voor je buren. Want als jij ziet dat jij daar iemand blij mee kunt maken of mee kunt helpen en het is voor jou een kleine moeite, dan doe je dat toch gewoon?! Daar zit precies het probleem: degenen die er het meeste blij van worden, kom je net niet tegen in de straat. Degenen die jouw hulp echt goed kunnen gebruiken, heb jij net niet ontmoet. Gelukkig kun je via Thuisgekookt alsnog precies voor diegenen koken waarvoor jij het grootste verschil kunt maken, los van of je die personen toevallig hebt leren kennen of niet. Ik denk dat daar onze kracht ligt.

Kleine moeite, grote impact

Maar waar doen we dat dan eigenlijk allemaal voor? Waarom vinden wij dat zo belangrijk? Met een simpel bordje eten kun je een onvoorstelbaar grote impact maken. Avance onderzocht de resultaten en kwam erachter dat de afhalers onder meer gezonder eten, zich weer zien en gehoord voelen, minder eenzaam zijn en beter voor zichzelf kunnen zorgen. En dat met één bord eten! Laat staan wat die ruim 550.000 gedeelde maaltijden via Thuisgekookt tot nu toe al allemaal voor kleine beetjes geluk de wereld in hebben gestuurd…

Prachtige verhalen

We horen iedere dag opnieuw meerdere mooie verhalen van wat Thuisgekookt kan betekenen in iemands leven. Zo vertelde afhaler Selma (86) dat haar thuiskok Barbara degene was die zij belde toen zij in het ziekenhuis lag en dat Barbara haar heeft geholpen om weer thuis te komen. Esther (31) vond in Mevrouw Dodde een soort bonusoma waar zij – midden in Rotterdam – heerlijk in het Gronings mee kon beppen. En in de afgelopen paar weken (en de komende weken ook nog) brachten 3 thuiskoks uit Nieuwegein samen een mevrouw die net uit het ziekenhuis kwam en even niet zelf kon koken, iedere dag een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd bij haar thuis.

Drempels

Wij zien oneindige voorbeelden van dat Thuisgekookt werkt. Dat mensen blij worden van lekker eten dat speciaal vers voor hen gemaakt wordt. Wij zien ook dat heel veel mensen het spannend vinden om te starten met Thuisgekookt. Ze zijn bang dat ze een thuiskok belasten. Of vinden, terwijl ze op hun tandvlees lopen, “dat ze dit nog wel zelf moeten kunnen”. Of vinden het gewoon spannend om iemand die ze niet kennen te gaan ontmoeten. Of weten niet precies waar ze aan toe zijn, omdat wij geen vaste maaltijden en prijzen hanteren, maar werken met kostprijzen die verschillen afhankelijk van wat iemands wensen zijn. Terwijl thuiskoks vaak juist ook blij worden van zoiets moois voor iemand te kunnen betekenen.

Ambities

Daarom willen we het delen van maaltijden in Nederland veel normaler maken. Af en toe niet koken kan voor iedereen fijn zijn. We hopen dat de Kook Voor Je Buur 10Daagse zorgt dat koken voor, en vooral afhalen bij, een logische keuze wordt. Waardoor het als dat nodig helemaal niet gek is om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Zodat nog meer mensen deze mooie cadeaus kunnen ervaren. En er – ooit – in iedere straat in Nederland een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd af te halen is en mensen hier zonder drempels van kunnen genieten.

Dat is mijn droom – dromen jullie met mij mee?