Kok van de maand maart

Kok van de maand maart
Ria van profiel Ariaantje uit De Lier.

1. Wat betekent koken voor jou?
Koken is één van mijn lievelingsbezigheden. Sinds ik niet meer deelneem aan het arbeidproces heb ik daar voldoende gelegenheid voor. Overal in huis liggen opengeslagen kookboeken en/of bladen…… Alles wil ik uitproberen. Maar voor mezelf en mijn partner ben ik echter gauw 'uitgekookt'. Natuurlijk zijn er dan de etentjes met mijn kinderen en kleinkinderen, familie en vrienden!

Maar als ik in de omgeving waar ik woon zo om me heen kijk en de jonge gezinnen zie, waarvan de ouders rond zes uur 's avonds thuiskomen (al dan niet met net opgehaalde kinderen van de crèche en/of naschoolse opvang) denk ik wel eens, ik zou ze wel een handje willen helpen en willen zorgen voor een gezonde maaltijd voor dat gezin. Ik heb daarvoor de tijd en de gelegenheid. Of ik denk aan de ouderen  in mijn wijk, die door omstandigheden niet in staat zijn een eigen maaltje te bereiden. Waarom zou ik niet iets extra koken en delen? Dat is mijn motivatie om mee te doen met Thuisafgehaald.nl. 

2. Wat is de leukste ontmoeting via Thuisafgehaald?
Tot nu toe zijn alle ontmoetingen eigenlijk leuk! Er komt een grote verscheidenheid van mensen bij me in de keuken. Van jong tot oud, rijk en arm, dik en dun. Allemaal met hun eigen verhaal.

Die oudere mevrouw, die net weduwe is geworden…. Die meneer, die wel eens een stoofpotje wil eten, want daar komt hij zelf niet aan toe. Die jonge gezinnen, die hun maaltijd warm afhalen en gauw aan tafel willen, want de kinderen moeten weer naar sport o.i.d. En dan die meneer die ondanks windkracht 7 en enorme regenbuien toch met zijn brommer 10 km kwam rijden om een maaltijdje op te halen!

Een basisschool in de buurt, die vlak voor de vakantie een feestelijke lunch wilden of een picknick. Een jonge vrouw, die haar moeder uitnodigt op het eten en haar wil verrassen met een ovenschotel uit de keuken van Ariaantje.  

‘Kun je ook iets koolhydraatarm bereiden, want ik doe aan de lijn’, wordt er wel gezegd. Nu dat kan, maar ook andere verzoeken kunnen worden ingewilligd. En van het één komt het ander…..Als mensen je eten waarderen, komen er ook vragen voor de catering van evenementen, een verjaardag met eten voor 35 personen, hapjes voor een bruiloft, een zakenfeestje, een high tea in een bejaardenhuis, een familie-uitje en een feestelijke maaltijd voor een 40-jarig huwelijk! Zo kan ik kan nog wel even doorgaan. Uiteindelijk allemaal leuke contacten!

3. Wat is het topgerecht bij je afhalers?
Een echte topper zou ik niet kunnen noemen. In de winter is er veel vraag naar stamppotten, erwtensoep e.d. Ook als ik vegetarische maaltijden aanbied, zoals paddenstoelenrisotto, melanzane (aubergine met mozzarella), groentelasagne o.i.d. wordt er vaak op ingeschreven. Stoofpotjes van vlees doen het ook altijd goed, omdat daar heel veel tijd voor nodig is, en dat hebben mijn afhalers zelf over het algemeen niet. Ik kook zo puur mogelijk, dus zonder pakjes en zakjes en gebruik veel groenten.

4. Heb je een tip voor beginnende koks?
Ik ben zelf heel voorzichtig begonnen, met één maaltijd per week bijvoorbeeld. Ik had het geluk, dat het plaatselijke middenstandskrant me al gauw kwam interview met foto van me plaatste, waardoor ik meer bekendheid kreeg. Start langzaam op! En blijf je  omgeving erop attent maken, desnoods via een affiche van Thuisafgehaald.nl in de supermarkt!

Zet ook een aantal maaltijden op je site van Thuisafgehaald.nl, die op verzoek afgehaald kunnen worden en verwijs daar steeds naar bij ieder aanbod! Zelf geef ik altijd een groene salade bij de gerechten voor de extra vitaminen. Dat wordt heel erg gewaardeerd en mijn tip zou ik nog zijn: geef af en toe eens een extraatje mee, een kopje soep vooraf, een klein toetje….

5. Voor welk gerecht kun je 's nachts wakker gemaakt worden?
Liever helemaal  niet. Hoewel ik altijd met eten bezig ben, en me enorm op het resultaat kan verheugen, ben ikzelf een kleine eter, die enorm kan genieten van ‘puur’ eten, dus zonder al te veel poespas, maar wel mooi opgemaakt!  Maar laat me alsjeblieft ’s nachts slapen!

6. Aan wie geef je de pollepel door en waarom?
Swil uit ’s Gravenzande.  De Lier en ’s Gravenzande behoren beide tot de gemeente Westland. We kennen elkaar niet, maar deze kok heeft al zoveel (lekkere!) gerechten gedeeld, over hem wil ik wel iets meer weten!


Klik hier voor de thuiskoks van de andere maanden