Kok van de maand februari

Kok van de maand februari:
Thuiskok Johanneke van Lekkers van Thuis uit Arnhem

1. Wat betekent koken voor jou?
Koken is gewoon heel erg leuk. Net als het opeten trouwens. Elke keer weer (net) iets anders verzinnen is een leuke bezigheid. Ik begin meestal met de groente en houd een soort mini-brainstormsessie met mezelf om te verzinnen wat ik deze keer er mee ga maken. Door maaltijden aan te bieden via TA kan een maaltijd uit net een elementje meer bestaan dan als je voor 2 of 3 mensen kookt of kan ik 2 of meer soorten groenten gebruiken in een maaltijd zonder meteen met halve kolen opgescheept te zitten. 

2. Wat is de leukste ontmoeting via Thuisafgehaald?

Dan ga ik terug naar de allereerste afhaalster. Anne was (en is) nog steeds enthousiast over het TA-concept. Zij heeft in het begin ook wel reclame voor mij gemaakt en anderen mensen enthousiast gemaakt. Misschien baalt ze daar nu wel van omdat ze af en toe misgrijpt. 

Verder zijn de “thuisafgehaald-bij-mij-thuis”-maaltijden die ik ongeveer 1 keer per maand organiseer (dus dat de mensen bij ons aan de grote tafel mee-eten) gezellige ontmoetingsavonden. Via die etentjes heeft een aantal mensen uit de straat elkaar leren kennen en doen zij nu ook andere activiteiten met elkaar waar weer anderen bij aanhaken.

3. Wat is het topgerecht bij je afhalers?
Kip in de hoed (soort hartige taart met oa kip, kersen en kerrie) is een grote favoriet. Eigenlijk een beetje te populair. Dus dat bied ik niet meer aan. Als wij het zelf eten dan vraag ik aan heel geregelde afhalers of zij dat ook willen. Zo verdeel ik het een beetje. Alternatief is dat mensen het gewoon zelf maken: op mijn receptenblog is mijn versie te vinden. En ik weet van 1 afhaler dat ze dat ook wel eens gedaan heeft.

4. Heb je een tip voor beginnende koks?
Schrijf een leuk stukje over je zelf bij je profiel, kook wat jij lekker vindt (dat lukt vaak het best), en maak reclame in je directe omgeving. Als je bijvoorbeeld een kapster in de buurt hebt, probeer die enthousiast te maken zodat ze over TA en jou vertelt aan haar klanten. 

5. Voor welk gerecht kun je 's nachts wakker gemaakt worden?
Eh… voor geen enkel gerecht. Ik slaap erg graag. ’s Ochtends moet ik ook altijd een beetje opstarten. Eerst een paar slokken warme thee voordat ik wat ga eten. Maar wat vind ik lekker eten? Ik vind veel gerechten van Ottolenghi (daar is hij hoor Marianne) lekker, maar lasagne (gewoon de standaard met een tomaten-groente-gehaktsaus), zoetzure kip met ananas, paprika, taugé of witlof met ham en kaas en aardappelpuree is ook allemaal lekker. Een dag geen warm eten vind ik niet fijn. 

6. Aan wie geef je de pollepel door en waarom?
Ariëtte uit Gouda -  ’t Is al wat langer geleden maar ik heb haar gesproken tijdens een workshop en dat was gezellig dus ik ben benieuwd hoe haar TA-bezigheden verlopen. En op deze manier komt de pollepel weer aan de andere kant van het land. 


Klik hier voor de andere thuiskoks van de afgelopen maanden