Kok van de maand juni


Marianna van profiel MariannaZ uit Venlo

Marianna kookt al 5,5 jaar voor Thuisafgehaald en organiseerde al 50 keer een aanschuifdiner bij haar thuis..  Ze kookt graag en vindt het leuk om te delen. Ze kookt zoveel mogelijk met verse producten en biologische seizoensgroenten. Eieren koopt ze bij de boer, ze heeft zelf een klein moestuintje en komt graag in de boerderijwinkel. We stelden haar een aantal vragen:

1. Wat betekent koken voor jou?
Koken is voor mij creatief bezig zijn. Eenvoudige ingrediënten tot een mooi gerecht samenbrengen of smaken met elkaar combineren tot iets verrassends. Ik heb altijd graag gekookt. Toen mijn man in Deventer ging werken en door de afstand naar Venlo niet elke dag thuis kwam, bleef ik met eten zitten. Ik houd niet van verspilling, dus voor je het weet zit dan de vriezer vol. Ik hoorde van Thuisafgehaald en heb mij gelijk aangemeld als thuiskok.

2. Wat is de leukste ontmoeting via Thuisafgehaald?
Eigenlijk vind ik alle ontmoetingen bijzonder. Iedereen heeft wel een verhaal. Ondertussen wordt met diverse afhalers lief en leed gedeeld en gaat het soms verder dan alleen een maaltijd afhalen.

Mijn grootste compliment is echter van een afhaler die zei: “Zit ik op mijn werk, vertelt een collega over een probleem. Ik heb hem gezegd dat hij dacht dat hij een probleem had. Ik heb een probleem, mijn kok gaat op vakantie!”

3. Wat is het topgerecht bij je afhalers?


Een topgerecht? Er is een aantal favorieten. In de loop van de tijd leer je ook de smaak van je afhalers kennen. Zo is de één dol op champignons en een ander op couscous. Het hangt ook van het seizoen af.
In de winter zijn bijvoorbeeld de spruitjes uit de oven favoriet.

4. Heb je een tip voor beginnende koks?
Vol blijven houden en praat erover.  Veel mensen kennen thuisafgehaald niet. En kook omdat je het leuk vindt en niet om er “rijk” van te worden. Ik kook met aanbiedingen, seizoensgroente en het liefst uit de tuin. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn. Voor twee-verdieners, maar ook voor hen die het niet breed hebben en na een dag hard werken een gezonde maaltijd willen hebben. Ik word rijk van mijn ervaringen die ik opdoe en de contacten die ontstaan.

Ik woon in een wijk met veel oudere mensen. Een aantal heeft geen computer en smartphone. Ze staan dan plotseling aan de deur en hebben via, via gehoord dat je kookt. Ik leg uit wat ik doe en hoe wij het een en ander met elkaar kunnen afspreken. Een aantal staat open voor de manier waarop je kookt. Er zijn er ook die afhaken omdat ik niet standaard aardappelen, vlees en groente op het menu heb staan. Dat respecteer ik. Laat je dus niet uit het veld slaan en vaar je eigen koers.

5. Voor welk gerecht kun je 's nachts wakker gemaakt worden?
Dat is heel eenvoudig: Niet! Als de vraag zou zijn of ik voorkeur heb? Jazeker! Ik ben dol op de oosterse keuken, Thais, Indiaas en vergeet ook Sushi niet.

6. Aan wie geef je de pollepel door en waarom?
Een kok kiezen, jeetje er zijn er zoveel en iedereen heeft wel een mooi verhaal. Ik ga in op wat mijn voorganger Jos zei. Hij wilde de pollepel naar de andere kant van Nederland brengen, dan houd ik hem ook even hier. Ik draag hem graag over aan mijn plaatsgenoot Uschi. Ik ken haar niet persoonlijk, maar weet dat zij goed kan koken.


Klik hier voor de thuiskoks van de andere maanden

Like Thuisgekookt

13501Koks

38755Afhalers

90457Gerechten

210240Ontmoetingen

Stichting Thuisgekookt | webdesign by Insyde