Kok van de maand maart

Kok van de maand maart:
Thuiskok Ariette uit Gouda


1. Wat betekent koken voor jou?
Ik hou heel veel van koken. Vooral steeds nieuwe recepten en kooktechnieken uit proberen vind ik leuk. Ik ben altijd bezig met het verzamelen van nieuwe recepten uit bladen, kookboeken of van internet. Mijn huis ligt altijd vol met kookbladen en kookboeken en uitgeknipte- en uitgeprinte recepten. Mijn verzameling is zo groot dat ik het vaak lastig vind om te kiezen welk nieuw recept ik nu weer zal gaan maken. Ik ben dus niet iemand die zelf steeds nieuwe gerechten bedenkt. Als je steeds nieuwe recepten uitprobeert is het natuurlijk veel leuker als je die gerechten kunt delen op TA en reacties te ontvangen wat men vond van dit gerecht.

De pokebowlIk ben door het koken voor Thuisafgehaald anders gaan koken. Voordat ik kookte voor Thuisafgehaald koos ik vaak voor het gemak, voorgesneden groente, voorgekookte krieltjes, kant-en klare maaltijdpakketten en dergelijke. Maar als je eenmaal het verschil hebt geproefd met verse producten kies je vanzelf steeds vaker voor verse en/of biologische producten en eigenlijk niet meer voor pakjes of zakjes. Bovendien maak je er toch meestal meer werk van, dan wanneer je alleen voor jezelf en je partner kookt.

Je ziet ook steeds weer nieuwe trends zoals slow cooking, pulled pork en nu weer alles in een kom, ”Poké Bowl”. Daar doe ik graag aan mee. Ik heb laatst weer een oude kooktechniek uitgeprobeerd, koken in een Römertopf. Echt Heerlijk!

2. Wat is de leukste ontmoeting via Thuisafgehaald?
Ik ben al best lang actief op Thuisafgehaald en daarom kan ik niet specifiek één moment noemen. Er zijn wel meerdere leuke dingen te noemen.

Bijvoorbeeld een keer op 5 december werd er bij mij aangebeld en toen ik open deed lag er een pakje op de stoep met een gedicht. ( zie foto)

Ook kwam er een keer iemand een gerecht bij me afhalen en toen ik een bedankje kreeg zag ik dat het afkomstig was van iemand die zelf recepten schrijft en zelfs een lange periode gewerkt heeft voor de bladen Tip, Allerhande en de recepten schreef voor Proef. Ik voelde me best vereerd, maar als ze weer eens wat bij mij bestelde werd ik er eigenlijk wel een beetje nerveus van.

Er is ook een afhaler die echt al heel lang tenminste een keer per week bij komt afhalen. Hij is misschien al 150 x een maaltijd wezen halen en stuurt altijd een heel leuk bedankje.

3. Wat is het topgerecht bij je afhalers?
Omdat ik eigenlijk niet heel vaak dezelfde gerechten aanbied, heb ik niet echt één favoriet gerecht. Dat zie je ook altijd goed in het “buurtdashbord”. Ik heb daar meestal niet het meest favoriete gerecht, maar ik ben wel steeds de meest favoriete kok in de omgeving. Natuurlijk maak ik sommige gerechten wel eens vaker dan één keer en bepaalde type gerechten zijn populairder dan anderen. Bijvoorbeeld stoofvleesgerechten , zoals “ Runderstoofpotje met appelstroop” of een Rundercurry.  Ook gerechten met kip,  vegetarische gerechten en maaltijdsoepen  gaan  goed.

4. Heb je een tip voor beginnende koks?
Kies gerechten die  alleenstaanden niet zo snel voor zichzelf maken. Bijvoorbeeld gerechten met een lange bereidingstijd zoals stoofvlees. Ook ovengerechten zijn wel populair, want niet iedereen heeft zelf een oven.

Zet de maaltijden een paar dagen van te voren op de website. Als je op het laatste moment een maaltijd aanbiedt krijg je vrijwel nooit een reactie is mijn ervaring.

Ik geef zelf behoorlijke grote porties mee en heb wel het idee dat je daar goed mee scoort.

5. Voor welk gerecht kun je 's nachts wakker gemaakt worden?
Ik wil ‘s nachts eigenlijk niet worden wakker gemaakt voor een bepaald gerecht.   Ik heb niet echt een lievelingsgerecht. Ik vind zoveel dingen goed en wil graag steeds nieuwe smaken ontdekken. Als ik op vakantie ga vind ik het ook het leukst om lokale specialiteiten te proberen. Tijdens onze laatste vakantie in Vietnam  heb ik ook een kookworkshop gevolgd.

6. Aan wie geef je de pollepel door en waarom?
Ik geef de pollepel  door aan Mama Lina uit Clinge. Zij is een vriendin van mij en is door mij getipt om ook Thuiskok te worden. Om dat ze in een klein dorp woont, heeft het wel even geduurd voordat de afhalers haar wisten te vinden. Maar tegenwoordig is ze  geliefd  in Zeeuws Vlaanderen om haar authentieke Italiaanse gerechten.


Klik hier voor de andere thuiskoks van de afgelopen maanden