Thuiskok Jacqueline is kok van de maand mei

Voor thuiskok Jacqwess betekent koken voor Thuisafgehaald ontspanning, mensen ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Al een flinke tijd maakt ze haar afhalers blij. Zó blij dat een van haar vaste afhalers inmiddels zelfs een abonnement bij haar heeft aangevraagd “Zodat ik nooit meer achter het net vis als ze maaltijden aanbiedt”. 


Wat betekent koken voor jou?

"Koken (en misschien meer nog: bakken) is voor mij vooral ontspanning. Niets ontspant meer dan deeg uitrollen, dan met je handen in de bloem (of in de couscous…) zitten, groenten snijden, kruiden knippen. Handen en hoofd scherp gericht op dat waarmee je bezig bent. Ruiken en proeven, kruiden en specerijen afstemmen op groenten of vruchten, vlees of vis. Precisie en improvisatie tegelijk.

Koken betekent ook: delen. Mensen ontmoeten, gerechten, smaken, ervaringen uitwisselen. En ook: mensen elkaar laten ontmoeten. Soms loop ik wat uit, dan krijgen de afhalers een glaasje wijn, gezellig samen aan tafel. De meeste van mijn ‘klanten’ wonen alléén, daarom ben ik begonnen met mijn Table d’hôte: een mooi gedekte tafel met veel mensen eromheen en een menu rond een thema. Dat kan van alles zijn: van pannenkoeken (vanwege Maria Lichtmis of Vastenavond) tot mezze, van bleu-blanc-rouge (ik heb nu eenmaal een deels Franse achtergrond) tot de Russische of Indiase keuken, of een High Tea. Het gesprek komt vanzelf op gang en even vanzelf wordt het gezellig. Zo worden gasten vrienden…"

Het topgerecht bij je afhalers

"Ik heb wel, geloof ik, een zekere voorkeur voor de mediterrane en vooral Midden-Oosterse aroma’s. Eén van gerechten op mijn menukaart die, denk ik, wel favoriet is bij mijn vaste ‘klanten’ is dan ook mijn couscous (tajine), al dan niet met vlees. Maar in de zomer is er ook veel vraag naar de vruchtencrumble of de kersenclafoutis…"

Bekijk alle gerechten van Jacqueline

Waar je mij voor wakker zou kunnen maken (als dat al lukt)?

"Moeilijke vraag. Iets simpels zou het dan moeten zijn. Een soepje, misschien preisoep, de soep der soepen? Een gemberkoekje, dat zeker. Of ‑ als het toch al tegen de ochtend loopt ‑ een kopje thee met scone, eigengemaakte jam en dikke yoghurt… "

Ten slotte...

"Ik heb nog een wens. Ik zou graag de andere koks in mijn buurt eens ontmoeten. We zijn niet met héél veel, laten we eens bij elkaar komen (we kunnen allemaal een gerecht meenemen…) en ervaringen uitwisselen. En ja, er zouden er best nieuwe bij mogen komen. Durf de stap te zetten. Maar hou het simpel, vooral in het begin. Maak iets dat je bij wijze van spreken blind zou kunnen koken. En ga dan eens spieken bij de koks in de buurt en ontdek zo je ‘niche’."

Bekijk de andere thuiskoks van de maand