kok van de maand oktober 2018

Uranus van profiel Afghaanse cuisine uit Nijmegen!

 
1. Wat betekent koken voor jou? 
Ik ben geboren in Afghanistan. Tot mijn 11e groeide ik op bij mijn grootouders, tantes en ooms. Daar leerde ik koken doordat ik het afkeek van mijn oma en tantes. Vanaf mijn 13e kookte ik voor mijn vader, broertje en 2 zusjes als mijn moeder op haar werk was. Als er thuis gasten kwamen moest ik ook koken. Zo heb ik alle gerechten uit de Afghaanse keuken leren maken. Toen ik later in Nederland op mijzelf ging wonen kookte ik voor het eerst alleen voor mijzelf. Ik heb een voorliefde voor de Hindoestaanse cultuur en geleidelijk zijn mijn kookkunsten daardoor beïnvloed. Toen mijn man en ik nog niet samenwoonden ging ik elk weekeinde naar hem toe om voor hem te koken (hij had er zelf niet de tijd voor) en inmiddels ben ik met Jeroen getrouwd en hij is verzot op mijn gerechten. Hij vond dat ik een eigen restaurantje moest gaan openen en stelde voor om te beginnen met Thuisafgehaald om zo wat meer te leren plannen en koken voor anderen.
Koken betekent voor mij: liefde en aandacht geven aan anderen. Mijn man zegt altijd dat ik er een ruime hoeveelheid liefde in doe.

2. Wat is de leukste ontmoeting via Thuisafgehaald?
Mijn ontmoeting met Robbin (Young Chef) blijft me bij omdat hij zo enthousiast was. Hij motiveerde mij en zei dat we elkaar kunnen helpen en hij voegde de daad bij het woord door een leuk stukje over mij te schrijven en de pollepel aan mij door te geven. Robbin, bedankt!
 
3. Wat is het topgerecht bij je afhalers?
Geen idee, ik ben nog niet zolang bezig. Ik probeer steeds weer een ander gerecht aan te bieden. Gelukkig vond iedereen het tot nu toe erg lekker en mijn afhalers komen geregeld terug.
 
4. Heb je een tip voor beginnende koks?
Behoud je cultuur of het nou van je volk of gezinscultuur betreft. Begin met wat je van thuis uit geleerd hebt en wat je goed kan. In die gerechten proeft iedereen het verschil.
 
5. Voor welk gerecht kun je 's nachts wakker gemaakt worden?
Dat is Mantoe! Het zijn buideltjes van uitgerold deeg die gevuld worden met een mengsel van gehakt en kruiden die daarna in een stoompan worden gegaard. Mantoe wordt gegeten met een een saus van spliterwten, tomaat en gehakt waarover een klein beetje romige yoghurt en gedroogde munt wordt gedaan. Je kan het is ook als voorgerecht eten. Ik ben er echt verslaafd aan. Als mijn moeder mij weer na een tijdje wil zien dan stuurt ze me een berichtje dat ze mantoe heeft gemaakt. Ze weet precies hoe ze me naar huis moet lokken.
 
6. Aan wie geef je de pollepel door en waarom?
Ik heb nog geen gerecht van een andere kok geproefd maar zoals ik al schreef ben ik een fan van de Hindoestaanse keuken. Vandaar dat ik Pradeepika uit Nijmegen de Pollepel wil doorgeven en haar de kans wil geven iets meer over haar gerechten te vertellen.

Klik hier voor de thuiskoks van de andere maanden