Vragen voor Thuiskoks

Hier vind je het antwoord op de volgende vragen voor thuiskoks:

 1. Hoe word je thuiskok?
 2. Hoe bied ik maaltijden aan?
 3. Hoe werkt 'Vraag alle koks'
 4. Ik krijg een error bij een verzoek aan alle koks. Wat nu?
 5. Mijn maaltijd op 'Voor datum naar keuze' is weg, hoe kan dat?
 6. Hoe bepaal ik de prijs per portie?
 7. Moet ik een foto bij mijn maaltijd plaatsen?
 8. Hoe gaat het koken voor iemand met een allergie, intolerantie of dieet in z'n werk?
 9. Hoe annuleer ik een maaltijd?
 10. Wanneer ben je een commerciële kok?
 11. Moet ik mijn Thuisafgehaald-inkomsten aangeven bij de Belastingdienst? 
 12. Krijg ik ook bedankjes van mijn afhalers?
 13. Hoe komen mijn maaltijden in de e-mail?
 14. Wie krijgen mail wanneer ik een maaltijd last minute aanbiedt?
 15. Hoe werken de pinnetjes op de kaart?
 16. Hoe krijg ik meer afhalers?
 17. Facebook-link werkt niet. Hoe komt dat?
 18. Hoe werken abonnementen?
 19. Wat zijn de huisregels voor mij als kok?

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met ons via 06 83 44 71 97 of per e-mail via info@thuisafgehaald.nl

Overzichtspagina veelgestelde vragen

1. Hoe word je thuiskok?

Wanneer je je registreert kun je kiezen om welke reden je maaltijden wil gaan delen. Als je kiest voor 'Ik vind koken leuk en maak hier graag andere mensen blij mee' dan sta je automatisch als kok in het systeem. Kies je voor een andere reden? Dan sta je in eerste instantie geregistreerd als afhaler, zodra je de eerste maaltijd aan je menukaart toevoegt, word je dan alsnog kok. 

2. Hoe bied ik maaltijden aan?

Wanneer je ingelogd bent, kun je kiezen voor een koks- en een afhalers dashboard. Door links bovenin op 'Koken' te klikken ga je naar het koksdashboard. In het koksdashboard zie je alles wat je nodig hebt om te gaan koken voor de buurt. 

 1. Rechts bovenin zie je een blauwe knop met daarop 'Maaltijd toevoegen', klik daarop. 
 2. Er opent een scherm waarin je de info van de maaltijd kan plaatsen en een foto kan toevoegen.
 3. De tweede stap is dat je een dag kiest waarop je het gerecht wilt aanbieden, tot wanneer afhalers maaltijden kunnen bestellen en hoeveel porties je aanbiedt. 
 4. Je kunt ook kiezen om maaltijden op 'Voor datum naar keuze' aan te bieden. Wanneer je een maaltijd aanbiedt 'Voor datum naar keuze', geef je afhalers de mogelijkheid jou een verzoek voor die maaltijd te doen op een willekeurige datum. Jij bepaalt per verzoek of dat jou uitkomt of niet. Laat de afhaler wel altijd weten of je wel of niet op het verzoek ingaat. LET OP: Deze maaltijden moeten aan de deur contant worden betaald!

Maaltijd toevoegen | Thuisafgehaald

3. Hoe werkt 'Vraag alle koks'?

Een afhaler bij jou in de buurt wil graag een maaltijd afhalen voor een bepaalde datum, maar kan tussen het bestaande aanbod geen geschikte maaltijd vinden. De afhaler heeft daarom een verzoek aan alle koks gedaan. Dit verzoek, met daarin de wens van de afhaler, wordt verstuurd naar koks in de buurt. Hier zat jij ook bij! Wanneer je aanklikt dat je wel voor de afhaler kan koken, dan krijgt de afhaler hier bericht van. Wanneer je niet voor de afhaler kan koken, kun je op 'nee' klikken, hier krijgt de afhaler geen bericht van. Je kunt ook op 'nee, stuur een bericht naar de afhaler' klikken om de afhaler te laten weten waarom je niet kunt koken. Je mag zelf bepalen wat voor soort maaltijd je over hebt voor de afhaler. De afhaler kan dan zelf beslissen of hij dit wil afhalen of niet!

4. Ik krijg een error bij een verzoek aan alle koks. Wat nu?

Het kan weleens voorkomen dat je wilt reageren op een verzoek, en dat je vervolgens een foutmelding op de website krijgt. (Bijvoorbeeld error 500). Dit kan komen omdat je reageert op een verzoek van een afhaler, dat al verstreken is. Een afhaler kan namelijk instellen voor welke datum en tijd hij/zij uiterlijk een reactie wil ontvangen. Heeft de afhaler na deze tijd geen reacties ontvangen, dan krijgt de afhaler van ons de melding dat er geen reacties zijn gekomen op het verzoek. De reden dat je als kok niet meer kunt reageren, heeft er dus mee te maken dat het het verzoek van de afhaler automatisch is afgesloten.

5. Mijn maaltijd op 'Voor datum naar keuze' is weg, hoe kan dat?

Het kan voorkomen dat je aanbod 'Voor datum naar keuze' weg is. Het kan zijn dat wij dit aanbod hebben uitgezet. Afhalers die een verzoek doen voor een maaltijd, krijgen niet altijd reactie van de thuiskok. Dat vinden ze erg jammer. Die teleurstelling willen we graag voorkomen! Het kan natuurlijk gebeuren dat je als thuiskok op vakantie bent, of om een andere reden even niet kan reageren. Daarom doen we het volgende. Als een thuiskok 2 x niet reageert op een verzoek voor een maaltijd 'Voor datum naar keuze', dan halen we zijn of haar aanbod op verzoek 'offline'. Je krijgt daar dan een e-mail over. Ook de maaltijden waar 3 maanden niets aan gewijzigd is, halen we tijdelijk offline. Maar, let op: met 1 druk op de knop, kun je je aanbod op verzoek, vanuit je menukaart, gewoon weer aanzetten! 

6. Hoe bepaal ik de prijs per portie?

Het principe van Thuisgekookt is dat maaltijden voor de inkoopprijs van de ingrediënten worden aangeboden. Uitgangspunt is de boodschappenkosten, en een klein beetje extra voor gas, elektriciteit en de olijfolie die je toch al in de kast had staan. De gemiddelde prijs van maaltijden ligt zo rond de €4,20. Over het algemeen zien we dat maaltijden die duurder zijn, minder worden afgehaald. Dus als je een hogere prijs vraagt, leg dan in de omschrijving van de maaltijd uit waarom dat is. Misschien gebruik je uitsluitend biologische producten, of heel bijzondere ingrediënten. Het is voor afhalers fijn om te weten wat ze krijgen voor de prijs die zij betalen. Op de website wordt automatisch de bijdrage van 10% per portie opgeteld bij de prijs die jij hebt gekozen. Als je als kok dus bijvoorbeeld een maaltijd aanbiedt voor €4,00 dan moet een afhaler vervolgens €4,40 betalen. Thuisgekookt is er voor buren. Niet voor bedrijven of commerciële partijen. Zie je een thuiskok die volgens jou niet op Thuisgekookt past? Stuur dan even een mail naar info@thuisgekookt.nl

7. Moet ik een foto bij mijn maaltijd plaatsen?

Nee, het is niet verplicht een foto bij je maaltijd te plaatsen. Maar wanneer je een maaltijd aanbiedt op Thuisgekookt, wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk afhalers aantrekken. Wat helpt, is het toevoegen van een mooie foto van jouw heerlijke maaltijd. Afhalers bestellen sneller een maaltijd waar een foto bij staat. Bij voorkeur maak je zelf een foto van je maaltijd. Met deze foto heeft de afhaler meteen een duidelijk beeld van wat hij gaat afhalen. Bovendien is jouw aangeboden maaltijd dan veel persoonlijker! Als je een foto van internet gebruikt, is het heel belangrijk dat je let op de rechten van de foto (copyright). Je kunt anders een boete krijgen van de fotograaf.

Lees hier tips voor het maken van mooie foodfoto's!

8. Hoe gaat het koken voor iemand met een allergie, intolerantie of dieet in z'n werk? 

Als thuiskok kun je vragen krijgen van afhalers met een intolerantie, allergie of speciaal dieet. Geen reden om in paniek te raken! Een leuke uitdaging! 
Wij helpen je die uitdaging aangaan met wat algemene tips en suggesties bij veel voorkomende allergieën en intoleranties. Zo kunnen we samen ook afhalers blij maken die niet zomaar alles mogen eten. Wanneer je een gerecht maakt dat past bij een dieetwens, zet dat dan in de omschrijving. De volgende ingrediënten/producten worden vaak genoemd in dieetwensen:

 • gluten
 • (kippen)ei
 • lactose
 • melk
 • soja
 • pinda
 • noten
 • natrium (zout).

Tips voor koken bij allergie, intolerantie of dieet

9. Hoe annuleer ik een maaltijd?

Maaltijdverzoeken die je binnenkrijgt en hebt geaccepteerd, kunnen alleen door de kok geannuleerd worden.

Als je een maaltijd hebt aangeboden voor een specifieke datum en de afhaler heeft direct betaald bij het  bestellen, dan kan deze maaltijd niet geannuleerd worden. Mocht je onverhoopt de maaltijd niet kunnen bereiden, dan kun je het beste contact opnemen met de afhaler en met hem/haar overleggen over de mogelijkheden.

Opties zijn onder andere:

 • De kok stort het bedrag terug, de afhaler is dan wel de Thuisgekookt bijdrage (10% commissie) kwijt.
 • Je spreekt met de afhaler af dat maaltijd op een later moment kan worden afgehaald.
 • Je spreekt met de afhaler af om een vervangende maaltijd te bereiden.

Heb je een abonnement? Dan kun je de maaltijd tot 48 uur van tevoren afzeggen. Dit kun je doen in je maaltijdplanning. De afhaler ontvangt hierover een mail.

Komen jullie er toch niet samen uit? Bel ons dan gerust op 06 83 44 71 97.

10. Wanneer ben je een commerciële kok?

Het idee van Thuisgekookt is dat mensen die van koken houden, extra porties maken om zo hun buurtgenoten blij te maken met hun kookkunsten. Ons uitgangspunt is daarom dat je als thuiskok de boodschappenkosten in rekening brengt en een klein beetje extra voor gas, water, elektriciteit en jouw moeite. De gemiddelde prijs van maaltijden ligt rond de € 4,20. Omdat je geen winst maakt, ben je geen commerciële partij/bedrijf. Je hoeft dus niet ingeschreven te staan bij de KvK en hoeft ook geen btw te heffen en niets af te dragen aan de belastingdienst.

11. Moet ik mijn Thuisgekookt-inkomsten aangeven bij de Belastingdienst? 

In 2016 hebben we vanuit Thuisgekookt uitgebreid gesproken met twee heren van de Belastingdienst. We hebben het verschil uitgelegd tussen thuiskoks en thuiscateraars via Thuisgekookt.

Informatie voor thuiscateraars en de belastingdienst

Voor thuiskoks is er in principe geen sprake van inkomsten, als je de richtlijnen van Thuisgekookt volgt. Je hoeft dan dus ook niets op te geven bij de Belastingdienst. 

De maaltijdprijs kun je zien als een vergoeding voor boodschappen, gas, water, elektriciteit en bijvoorbeeld de olijfolie die toch al in de kast staat. En wellicht een bijdrage voor die extra grote pan die je hebt moeten aanschaffen. Het betreft hier dus een onkostenvergoeding. Je houdt dan uiteindelijk geen 'winst' of 'inkomen' over en hoeft dus ook niets op te geven bij de belastingdienst. 

Thuiskoks geven zelf ook aan dat ze er niets aan overhouden (behalve veel waardering en plezier!). We horen van thuiskoks wel eens dat ze op hun eigen boodschappenkosten besparen, omdat het voordeliger is om in groter volume boodschappen te doen. Er zijn zelfs thuiskoks die er financieel op toeleggen (omdat ze bijvoorbeeld gratis een bakje er bij verstrekken of een toetje mee geven).

We hebben eerder 10 thuiskoks gevraagd om alle gegevens rond een maaltijd met ons te delen (boodschappenkosten, extra kosten, maaltijdprijs en aantal porties). Op basis daarvan hebben we uitgerekend dat de meeste thuiskoks inderdaad niets overhouden van de maaltijdprijs. Het gaat dus echt om een onkostenvergoeding.  

Bij enkele maaltijden leek sprake van een kleine marge. De thuiskok hield daar per maaltijd iets over, na aftrekken van de kosten. Die marge lag gemiddeld rond de 10% (van een maaltijdprijs van gemiddeld 4,20 euro). Dat betekent dat enkele thuiskoks op jaarbasis misschien een paar tientjes 'winst' zouden overhouden. Het woord winst heeft daarbij wel een andere betekenis dan doorgaans. Want de uren die besteed zijn aan het koken van die lekkere maaltijden zijn daar uiteraard vrijwillig ingestoken. Aangezien het om hobby-koks gaat, is dat ook logisch. Maar het is wel belangrijk dat in beeld te houden, wanneer over ‘inkomen’ gesproken wordt. 

De heren van de Belastingdienst vonden Thuisgekookt erg sympathiek. Na onze uitleg en cijfers concludeerden ze al snel dat het allemaal om heel lage bedragen gaat. Wat het voor hen economisch en fiscaal niet interessant maakt. Wij achten de kans dat ze ooit zouden controleren bij thuiskoks daarom erg klein.

Als jij je als thuiskok toch zorgen maakt, is het goed om het volgende te weten. Stel dat je ooit controle zou krijgen van de fiscus, dan moet je aannemelijk kunnen maken dat er geen inkomsten zijn. Dat kun je doen door van een paar maaltijden bonnetjes te bewaren en uit te rekenen hoe de inkoopprijs zich verhoudt tot de maaltijdprijs voor afhalers. Je hoeft dus niet een administratie bij te houden van al je gekookte maaltijden en boodschappenbonnetjes!

12. Krijg ik ook bedankjes van mijn afhalers? 

We vragen aan je afhaler om een bedankje te sturen voor jouw maaltijd. Je kunt een persoonlijk tekstje krijgen. En daarnaast vinkt de afhaler aan: 

 • ik heb mijn vingers afgelikt (op de pagina van jouw maaltijd wordt dit getoond als hartje)
 • ik vond het lekker (op de pagina van jouw maaltijd wordt dit getoond als duimpje)
 • het was niet zo mijn smaak (de afhaler kan je dan ook een privébericht sturen dat niet op de site komt)

Op de pagina van je maaltijd is nu in een oogopslag te zien hoeveel duimpjes en hartjes je hiervoor verzameld hebt. De top 20 kan door deze uitbreiding ook veranderen omdat hartjes zwaarder wegen dan duimpjes. Wij denken dat het nu duidelijker te zien is hoe lekker een gerecht wordt gevonden door afhalers!

13. Hoe komen mijn maaltijden in de e-mail?

We sturen jouw maaltijden per e-mail naar afhalers in de buurt. Dat doen we op de volgende manier: 

 • Elke nacht sturen we een verzamel-email met een selectie van de maaltijden van 'vandaag, morgen en overmorgen'. Het systeem kan jouw maaltijd selecteren voor de mail als je jouw maaltijden minstens 1 dag van te voren op Thuisgekookt aanbiedt. 

  In de mail is bewust gekozen voor een selectie van het aanbod, omdat de mailtjes naar mensen in grote plaatsen anders heel lang worden. De rest van het aanbod kun je natuurlijk altijd op de site zien!

  Is er bij jou in de buurt weinig aanbod? Dan komt jouw actuele aanbod zeker in de mail.

  Goed om te weten: je volgers ontvangen wel altijd al jouw aanbod in de mail.
   
 • Als je een maaltijd voor dezelfde dag aanbiedt, wordt er een losse e-mail uitgestuurd met daarin alleen jouw maaltijd. 
  • Let op: de eerste maaltijd die je aanbiedt voor de zelfde dag, sturen we aan alle afhalers
  • Maar als je vervolgens nog een maaltijd aanbiedt voor dezelfde dag, sturen we die alleen aan je volgers. We krijgen namelijk vaak te horen dat afhalers niet zo veel mails van ons willen ontvangen. Als jij van afhalers weet dat ze jouw maaltijden nooit willen missen, dan moeten ze je dus even volgen! 

14. Wie krijgen mail wanneer ik een maaltijd last minute aanbied?

Wanneer je een lastminute-maaltijd aanbiedt worden je volgers hier allemaal over gemaild. Is je maaltijd na 1 uur nog niet uitverkocht? Dan worden alle andere afhalers in je buurt gemaild. Je volgers hebben dus voorrang bij deze e-mail.

We versturen 1 lastminute-mail per dag naar afhalers die je niet volgen. Je volgers ontvangen wel alle mailtjes als je meer dan 1 lastminute-maaltijd aanbiedt!

15. Hoe werken de pinnetjes op de kaart?

 • In het zoekscherm vind je aan de rechterkant een kaart. Alle aangeboden maaltijden verschijnen in de vorm van een pinnetje op die kaart. 
 • Heb je net een maaltijd aangeboden en ben je nog niet te zien op de kaart? Dit kan komen omdat het systeem in de nacht de pinnetjes van nieuwe maaltijden aan de kaart toevoegt. Kijk de volgende dag dus op de kaart en als het goed is, staat je maaltijd er nu ook op! 
 • Als je thuiskok bent, kan het zijn dat je al een tijd niet ingelogd bent. Om de koks en het aanbod up-to-date te houden, tonen we alleen de maaltijden waar de afgelopen 3 maanden iets aan gewijzigd is. 
 • Soms zien we dat maaltijden per ongeluk in het buitenland verschijnen, omdat er een typefout in het adres zit. Controleer dus even je adres (ook of je de letters van je postcode goed hebt ingevuld!)

16. Hoe krijg ik meer afhalers?

Je bent kok op Thuisgekookt en deelt graag jouw maaltijden met je buurtgenoten. Maar hoe zorg je er nu voor dat de kans op afhalers vergroot wordt? Wij geven je wat tips!

 • Bied je maaltijd voor een specifieke datum aan! 
  Je buurtgenoten ontvangen dan een mail en kunnen zich meteen voor je maaltijd inschrijven. Het verschil met je maaltijden 'Voor datum naar keuze' aanbieden is dat het afhalers zal opvallen als jij iets nieuws aanbiedt!
   
 • Blijf volhouden. 
  Wanneer jij als nieuwe kok actief wordt, moeten de afhalers in de buurt er vaak nog even aan wennen dat jij er bij bent gekomen. Het kan dus zijn dat je niet meteen afhalers hebt voor je maaltijden. Het belangrijkste is: blijf volhouden. Als een afhaler jouw aanbod een paar keer voorbij ziet komen, is de interesse gewekt.
   
 • Zorg voor een goede afhaalervaring.
  Een afhaler zal sneller nog een keer komen als het contact met jou de eerste keer prettig is verlopen! Zorg daarom voor een goede afhaalervaring.
  Veel afhalers die een maaltijd bestellen via Thuisgekookt.nl vinden het heel erg leuk om iets meer van jou te weten. Daarom zou het leuk zijn als je de afhaler binnen vraagt bij het delen van je maaltijd. Schep bijvoorbeeld de maaltijd op in de keuken wanneer de afhaler er is!
   
 • Vraag je afhalers om het verder te vertellen. 
  Het werkt vaak heel goed als enthousiaste afhalers hun afhaalervaring verder vertellen. Dit resulteert vaak in aanvragen van nieuwe personen en voor je het weet heb je een goedlopend koksprofiel!
   
 • Vraag de kostprijs. Gemiddeld kost een maaltijd op Thuisgekookt € 4.
  Vraag een reële prijs voor je maaltijden. Dat wil zeggen: de kostprijs + 10% voor gas, water, licht en de moeite. De gemiddelde prijs voor een maaltijd op Thuisgekookt is € 4,20.
   
 • Deel je maaltijd op Social Media
  Laat iedereen weten dat jij een maaltijd op Thuisgekookt hebt aangeboden.

17. Facebook-link werkt niet. Hoe komt dat?

Werken de Facebook-linkjes op de website niet? Dat klopt. Door een ietwat veroudert systeem loopt de verbinding met Facebook niet zoals we dat willen. Dit lossen we in de nieuwe website op.

18. Hoe werken abonnementen?

Er zijn buurtgenoten die in een positie zitten waarin ze wat extra hulp kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze door ziekte of een ongeluk (tijdelijk) niet mobiel zijn of omdat ze er alleen voor zijn komen te staan, en daardoor niet altijd zelf voor een verse maaltijd kunnen zorgen.

Wij brengen hen graag in contact met thuiskoks die een stapje extra willen zetten voor deze buurtgenoten. Denk bijvoorbeeld aan: koken op een vaste dag, rekening houden met dieetwensen, of de maaltijd even langs brengen.

√ Vul het formulier in en wij nemen contact met je op wanneer er een vraag bij jou uit de buurt is.
√ Jij bepaalt per aanvraag zelf of, hoe vaak en voor hoe lang je kunt helpen.
√ Wij brengen jou in contact met de buurtgenoot en jullie maken samen afspraken
√ Registratie is gratis en zonder verplichtingen.


Meld je hier aan als thuiskok

19. Wat zijn de huisregels voor mij als kok?

Wij houden niet zo van regels. Dus we hebben er zo min mogelijk. Maar deze huisregels zijn wel heel belangrijk voor onze thuiskoks: 

 • De kok is zelf verantwoordelijk voor de teksten die hij/zij publiceert. Hierbij worden geen aanvullende persoonlijke gegevens (bv e-mailadres, URLs naar andere website of iets dergelijks) bij de maaltijden vermeld.
 • De kok is zelf verantwoordelijk voor een correcte belastingaangifte van de eventueel ontvangen inkomsten uit Thuisgekookt. Maaltijden worden in principe tegen inkoopprijs van de ingrediënten aangeboden op Thuisgekookt.
 • De kok gaat discreet om met de gegevens van de afhaler. Het is niet toegestaan deze aan derden door te geven of te gebruiken voor commerciële doeleinden.
 • De kok biedt geen alcoholische dranken aan op Thuisgekookt. 
 • De kok zorgt ervoor dat de maaltijden binnen de afgesproken tijdspanne afgehaald kunnen worden. Indien het onverhoopt niet door kan gaan, geeft de kok dit op tijd bij de afhaler aan.
 • De kok heeft de aandachtspunten over hygiëne en veiligheid doorgelezen en zal hier zoveel mogelijk aan proberen te voldoen.

Overzichtspagina veelgestelde vragen